Klart FN-krav til Iran: Stopp forfølgelsene!

«Det internasjonale samfunn kan ikke forbli taust», fastslår Nazila Ghanea (bildet) og 7 andre FN-eksperter om forfølgelsene av bahá’íer og andre religiøse minoriteter.

Nazila Ghanea er professor med religionsfrihet som spesialfelt. Hun er selv bahá’í og vokste opp med forfølgelser i Iran. Drapet på en 16 år gammel bahá’í-jente i hjembyen hennes gjorde skjellsettende inntrykk.

Nazila Ghanea har nylig overtatt som FNs spesialrapportør for trosfrihet.

Det er Stefanus-alliansen som skriver dette på sin nettside. De viser til trosfrihetsorganisasjonen Article !8 som de samarbeider med.  

De siste ukene har bahá’íene igjen vært utsatt for massive forfølgelser med fengslinger og fjerning av rettigheter. Det har også vakt stor internasjonal oppmerksomhet at flere hjem i en landsby i nord-Iran, Roshankouh, er jevnet med jorda i regi av offentlige myndigheter. En video fra ødeleggelsene er sett over 3,4 millioner ganger på én Instagram-konto.    

Forfølgelsene har ført til sterke fordømmelser fra FN, nasjonale myndigheter, organisasjoner og til en massiv mediadekning.  

Falske beskyldninger mot bahá’íene

New York Times skrev at forfølgelsene utgjorde et «feiende angrep» («sweeping crackdown»). Associated Press publiserte en artikkel som blant annet er offentliggjort i Washington Post. Den forteller at til tross for beskyldninger mot bahá'íene fra Irans etterretningsdepartement, har ikke Iran dokumentert noe bevis til støtte for beskyldningene om at bahá’íene skal ha gjort noe ulovlig.  

Agence-France Presse har kalt situasjonen en "ny topp" og rapporterer at bahá'íene "sier at troens prinsipper oppmuntrer til en ikke-konfronterende tilnærming kjent som "konstruktiv motstand" og  veileder bahá’íene til å arbeide for det beste for landet og ikke rette seg mot myndighetene».

Associated Press og Reuters har også publisert nyhetsartikler om situasjonen.

“Den drepte jenta kunne vært meg”

Nazila Ghanea som er blant ekspertene som står bak FN-kravet om at Iran må stoppe forfølgelsene av religiøse minoriteter, er selv bahá’í. Siden tenårene har hun bodd i Storbritannia hvor hun er professor med trosfrihet som spesialfelt.   

I et intervju med Magasinet Stefanus sier hun at en ung bahá’i-jente som ble drept i Iran kunne vært henne.

Stefanus slår også fast at dersom Nazila Ghanea hadde bodd i Iran ville hun ikke kunne gå på universitetet. Det er forbudt for bahá’íer å ta høyere utdanning i Iran.

Thor Henning