Dialog i Oslo om likestilling og rettferdighet i Iran

Som et apropos til årets Fredsprisutdeling til Narges Mohammadi inviterte Bahá’í-samfunnets Kontor for Samfunnskontakt onsdag 6. desember til panelsamtale og kunstneriske innslag over temaet Our Story is One i Forskningsparken i Oslo med ca 70 frammøtte. 

Panelet f.v.: Elnaz Zabihyan (møteleder), Mahmood Amiry-Moghaddam, Dag Larsen, Asieh Amini og
Thor Henning Lerstad. (Alle bilder fra møtet: Sasan Kamali)

Dette er en av mange arenaer for å bidra til den totale diskursen om enhet i mangfold og en bedre fremtid for Iran, et samfunn preget av enhet i mangfold, et samfunn hvor alle inviteres til å delta, ikke bare inviteres, men hvor hver eneste stemme blir satt pris på og ses som avgjørende medspillere for en fremtid med likestilling, rettferdighet og enhet. 

Kvelden besto av et mangfold av refleksjoner, konstruktive samtaler og fine musikalske innslag. Selv om utgangspunktet for arrangementet var den internasjonale kampanjen Our Story is One, omhandlet også samtalen utdelingen av fredsprisen til Narges Mohammadi, poesien til Mahvash Sabet, medias rolle og hvert individs plass og betydning for å skape et enhetlig og rettferdig samfunn. 

Fredsprisvinneren Narges Mohammadi (t.v.) er nær venn med Mahvash Sabet (t.h.), en av bahá’íene som er fengslet i samme fengsel, Evin, i Iran. Narges viser også til bahá’íenes engasjement i sin takk til Nobelkomitéen.

“Vi håper at Narges Mohammadi - og alle iranere - vil hente styrke fra dette øyeblikket og fortsette sin innsats for likhet og rettferdighet i Iran,” uttalte Det Internasjonale Bahá’í-samfunnet da fredsprisen ble annonsert.

Hensikten med dialogen var å knytte historiene sammen og se på innbyggerne i Iran som ett folk, ikke forent av sin nasjonalitet, etnisitet eller religion, men knyttet sammen pga. deres menneskelighet. 

Paneldeltakerne var
Mahmood Amiry-Moghaddam - Professor i medisin og leder av Iran Human Rights
Dag Larsen - Forfatter og leder for komiteen for fengslede forfattere i norske PEN
Asieh Amini - Poet, journalist og menneskerettighetsaktivist
Thor Henning Lerstad - Journalist og statsviter

Rettferdighet defineres av Bahá’u’lláh også som en sjelsevne som gir hvert individ evnen til å «se med dine egne øyne og ikke gjennom andres øyne, og få visshet ved din egen kunnskap og ikke gjennom din nestes kunnskap», fortalte Thor Henning Lerstad (ytterst til høyre) under dialogen og viste til at det har inspirert bahá’íene i Iran i deres bemerkelsesverdige innsats med “konstruktiv motstand” for utdanning av barn, ungdom og voksne, både bahá’íer og andre.

TV-kanalen Iran International hadde et nyhetsinnslag om arrangementet med blant annet omtale av kampanjen #OurStoryIsOne.

Sangen OurStoryIsOne av Tara Ellis ble fremført av (f.v.) Neda Schulz, Kamilla Hemmat og Natacha Jalali Santos, akkompagnert av Heiko Bãrnholt.

Se også nettsiden #OurStoryIsOne med bidrag fra hele verden. Kampanjen ble satt i gang 18. juni 2023 til minne om at det da var 40 år siden ti bahá’í-kvinner ble henrettet for sin tro i Shiraz. Kampanjen – i regi av Bahá’í International Community (BIC) – vil vare i ett år.

Lydhørt publikum på dialog-møtet. Til sammen var det omkring 70 som fant veien til Forskningsparken denne kvelden.

 

Thor Henning