Viktig bok for å takle religiøst hat og vold

«Det er en bok som beriker, inspirerer og også utfordrer oss. Den byr på en fornyet mulighet til å bedre globalt takle spørsmål rundt religiøst hat og vold».

Fra lanseringsmøtet om boka i FNs hovedkvarter. (Skjermbilde fra videoen fra møtet.)

Det sa Nederlands ambassadør Bahia Tahzib-Lie under lanseringen av boka «Religion, Hateful Expression and Violence» på et møte i FNs hovedkvarter i New York i desember med Norge som sponsor og som ble åpnet av den norske diplomaten Monica Furnes.  

Tahzib-Lie mente boka «virkelig er betimelig ettersom vi globalt er vitne til en økning i religiøse hatytringer, vold og diskriminering, både online og offline, som fordyper sosiale fraksjoner. og økende splittelse og polarisering. Krisen i Midtøsten og økningen av antisemittisme og islamofobi rundt om i verden er et av de siste eksemplene. Jeg håper derfor virkelig at boken vil bli bredt spredt, referert til og brukt».

Morten Bergsmo har delt redaktøransvar for boka med briten Kishan Manocha. Bergsmo har arbeidet for internasjonale domstoler i Haag i 12 år, vært akademiker i Kina, USA og Europa og leder tankesmien Centre for International Law Research and Policy (CILRAP), med base i Firenze i Italia.

Morten Bergsmo leder tankesmien CILRAP og har hatt delt redaktøransvar for boka.

«Hvis religiøse ledere ikke klarer å forhindre eller redusere hatefulle ytringer i deres trossamfunns navn, forråder de ikke bare tilliten som fromme, fornuftige troende har gitt dem, men de svekker evnen til normene og idealene som læren deres fremmer for å ha en gunstig samfunnsmessig innvirkning. De risikerer å gjøre narr av den åndelige praksis i kjernen av deres tro, verktøyene som tilbys de troende for å forbedre seg selv», skriver Morten Bergsmo i kapittel 1 av boka.

Lanseringsmøtet i FNs hovedkvarter ble filmet og kan ses her. Innleggene inkluderer bidrag fra ICCs sjefsanklager Karim A.A. Khan KC, FNs spesialrapportør Nazila Ghanea (professor ved Oxford-universitetet) og Bani Dugal (som leder Bahá’í International Community’s kontor i New York). Sitater fra møtet finner du her.

Boka er gratis tilgjengelig på nettet.

Antologien er på 1146 sider fordelt på 30 kapitler og er skrevet av 40 ledende eksperter, inkludert Bani Dugal og Nazila Ghanea. I tillegg til detaljerte case-studier og analyser av normative rammer og motivasjoner bak hatytringer i religionens navn, inneholder antologien mer enn 230 sider om tiltak som religiøse ledere kan bruke for å redusere hatefulle ytringer som stammer fra deres trossamfunn.

Utgivelsen online som gjør den gratis tilgjengelig for alle interesserte, ble spesielt ønsket velkomment på møtet.

Presentasjonen av nordmannen Bergsmo på CILRAPs hjemmeside fremholder at hans publikasjoner «argumenterer for at verdien eller interessen ‘menneskehetens enhet’ bør anerkjennes tydeligere også i internasjonal strafferett; at internasjonale domstoler og organisasjoner ikke kan oppfylle mandatet med mindre deres ledere respekterer integritetsstandarden; at kvasi-hegemonisk praksis innen internasjonal rettspleie bør erstattes av mer genuint globale tilnærminger; og at religiøse ledere bør bruke et bredere spekter av mer effektive tiltak for å forhindre eller redusere hatytringer fra egne medlemmer eller i navnet til deres trossamfunn».

Thor Henning